Esimesed päevad praktikal Saksamaal

Esimesel päeval alustasime hommikut 05.00, kohalik projektijuht Ulrike viis meid kõiki hommikul tööle. Tööle viidi mind ja Sandrit viimasena, jõudsime kohale 8.00 hommikul. Töö juures võttis meid vastu Mr Will, kes on Michelini tärniga peakokk, alguses ma seda ei teadnud, sain alles teisel praktikapäeval teada. Kõigepealt ajasime korda dokumentatsiooni, Saksamaal on seda jube palju. Andsime ka allkirja dokumendile, millega kinnitame, et ei avalda sealseid retsepte. Saime ka töö juurest isiklikuks kasutamiseks kokanoad, tegemist on Jaapani päritolu nugadega. Ma polnud nii häid nuge kunagi käes hoidnud, kui võrrelda seda kokakirvega, mille me kooli kaudu ostsime siis need noad lõikavad peaaegu ise. Kohapeal selgus ka see, et kokariided on koha pealt- ei pea enda riideid kasutama ja iga päev pestakse riided puhtaks ettevõtte poolt. Ei saa ka mainimata jätta seda, et see köök asub vana hiiglasliku mõisa keldris. Esimestel päevadel arvasin, et mul on vaja GPS-seadet, et mitte seal ära eksida. Sealne nõudepesuruum on sama suur, kui Rakvere Ametikooli õpperestorani köök- ja see on eesti mõistes väga suur köök. Kui Eestis on nii, et seadmed mahuvad peaaegu kööki ära siis seal ettevõttes on mõeldud ka kokkade olemasolu peale ja ruumi jääb veel ülegi. Esimesel päeval me vägapalju tööd ei jõudnudki teha, sest seal  mitte ära eksimine võttis kohutaval aega. Esimesel nädalal viibime eeltöötlusosakonnas, seal juhendab meid meist noorem poiss Joshua, kes on 17 aastane. Nimelt on Saksamaal võimalus peale põhihariduse omandamist minna kaugõppesse. Ta käib tööl ja saab palka ka, tegelikult on see ka temal praktika moodi, sest ta peab ka igapäevaselt täitma praktikapäevikut. Ta käib tööl selles ettevõttes kolm aastat Iga kuue nädala tagant on Tal kaks nädalat kooli ja peale tuleb tagasi tööle- Eesti kutseharidus võiks ka selles suunas areneda, siis ei oleks noortel niipalju läbipõlemisi, kuna nad saaksid kohe õppima asudes aru kas neile meeldib see amet või mitte ja teiseks saaksid noored alustada iseseisvamat elu, kuna nad saavad seal ka selle töö eest palka.
 Pean ka kiitma selle ettevõtte hügieeni köögid on ülipuhtad- kohe silm puhkab, kui seda kööki vaatan. Kirjutan siis ka natuke täpsemalt, millega see ettevõtte tegeleb, nimelt pakub see ettevõtte gruppidele bufee teenindusega hommiku ja lõunasööke. Teenindus tundub ka seal väga kõrge tasemeline. Pean ka kiitma peakokka Mr  Willi, kes kohe ütles ära, et kui mingeid probleeme on või midagi vaja on siis andku me kohe talle teada. Küsisime Mr Willilt, et kust saab jalgrattaid laenutada , me ei jõudnud oma juttu lõpetada, kui ta juba helistas kuhugi ja näitas kust me saame võtta jalgrattaid, homme reedel peale tööd läheme Sandriga sõitma, rattad peab tagastama hiljemalt kella kümneks õhtul. Ja see ratta laenutamine on meie jaoks täiesti tasuta. Üldse on sealne töömeeskond väga sõbralik, kõik peaaegu räägivad inglise keelt, see on ka hea keeletreening minule, kes ma pole kunagi vajanud eriti inglisekeele oskust, olen küll varem ka käinud välismaal praktikal, käisin Prantsusmaal Caraccasonne nimelises linnas aga seal ei olnud eriti inglise keelega midagi peale hakata. Seal ettevõttes on ka see hea, et seal antakse piisavalt aega oma töö tegemisekd, seal on oluline kvaliteet mitte kvantiteet. Ja üldse kõik asjad tunduvad lihtsamad, kui eestis töötades ometi on kõik töövõtted samad, asi on lihtsalt töösse suhtumises vist, seal lihtsalt ei ole personal stressis ja seal on ka tööpäevad lühemad, sealne kokka tööpäev kestab 7 - 8 tundi  aga Eestis on tööpäeva pikkus köögis tavaliselt 12 -14 tundi. Seal on see lihtsalt oluline, et töötajad oleksid motiveeritud.

Lisan ka selle ettevõtte kodulehe, kus ma praktikat sooritan ja natukene pilte sellest, mida teinud olen.

http://www.fielmann-akademie.com/

Puuviljavaagen

Magustoidulaud bufee lauas

                                                                       Leivalaud
                                                                         Supi serveerimine
Mina tööhoos :)







Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Esimene nädalavahetus.

Reisi algus ja kohalejõudmine.